aegina top gr

11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
Τρίτη 9.8.2016
Αυλή Ναού Σωτήρος (πίσω από το Καποδιστριακό ορφανοτροφείο)

«Τ’ αστέρια λάμπουν στην Αίγινα», Μια βραδιά με πιάνο, τραγούδι και βιολί

Χρήστος Καραβασίλης, πιάνο

Αλεξάνδρα Καπάνταη, υψίφωνος, Αλέξανδρος Φαρής, πιάνο

Γιάννης Γιαννόπουλος, πιάνο

Γιώργος Μπάνος, βιολί, Ντόρα Μπακοπούλου, συνοδεία πιάνου                                                                                  

 

Χορηγοί του φεστιβάλ: Friedrich Michael Seegy, Μartha & Reinhard Walther,

οι Γιατροί του Κόσμου και η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού:

MdM Logo CMYK  singleKpsLogo 

Με την υποστήριξη των:

Δήμος ΑίγιναςΙερά Μητρόπολις Ύδρας-Σπετσών-Αιγίνης και Συλλόγου Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας

Χορηγοί επικοινωνίας:

                                                                                         

aegina-tops 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Α' ΜΕΡΟΣ

R. SCHUMANN: Abegg Variations
A. SCRIABIN: Σπουδή, έργο 42 αρ.5
Χρήστος Καραβασίλης, πιάνο

- Άριες από Όπερες:
1. “Mesicku na nebi hlubokem - Song to the moon” από την όπερα Rusalka του Α. Dvorak
2. “Mon coeur s'ouvre a ta voix” από την όπερα “Samson and Delilah” του C. Saint-Saëns
3. “Ah non credea…. Ah non giunge” από τη όπερα “La sonnambula” του V. Bellini
4. “Ah! Je veux vivre” από την όπερα “Romeo et Juliette” του C.Gounod

Αλεξάνδρα Καπάνταη, υψίφωνος
Αλέξανδρος Φαρής, πιάνο

Β' ΜΕΡΟΣ

F. LISZT: “Μετά από την ανάγνωση ενός έργου του Dante (Après une lecture du Dante)
Γιάννης Γιαννόπουλος, πιάνο


MASSENET: Meditation (Thais)
P. I. TSCHAIKOWSKY: Κοντσέρτο για βιολί, Νο 1 (Α΄Μέρος) 
Γιώργος Μπάνος, βιολί
Ντόρα Μπακοπούλου, προσαρμογή για συνοδεία πιάνου

 

Χρήστος Καραβασίλης, πιάνο

Ο Χρήστος Καραβασίλης γεννήθηκε το 1997 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής σχολής «Άγιος Ιωσήφ»karavasilis(2015) και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το 2013 πήρε το Δίπλωμα πιάνου με βαθμό «Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο». Από το 2014 μελετά πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε εμφανίσεις ως Σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του ωδείου «Ιωάννα Συγκελάκη» ερμηνεύοντας κοντσέρτα για πιάνο των Haydn αρ. 2 σε ρε μείζονα , Bach αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, Mozart KV 414, 466, 467, 488, Grieg αρ. 16 σε λα ελάσσονα. Το Μάρτιο του 2012 έλαβε μέρος στον τελικό του διαγωνισμού Νέων Μουσικών της Eurovision που οργάνωσε η ΕΡΤ λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε κατόπιν ακρόασης στα εντατικά μαθήματα της θερινής περιόδου της Μουσικής Ακαδημίας MOZARTEUM στο SALZBURG της Αυστρίας, στην τάξη του παγκοσμίου φήμης Σολίστ Πιάνου και παιδαγωγού OLIVIER GARDON, αποσπώντας υποτροφία για τις εξαιρετικές για την ηλικία του επιδόσεις, ενώ εμφανίστηκε και στην τελική συναυλία. Τον Απρίλιο του 2013 παρουσίασε τις δυνατότητές του μέσα από το Ρεσιτάλ Πιάνου που πραγματοποιήθηκε στο Athenaeum International Cultural Center με έργα L.V.Beethoven, Fr.Chopin και Fr.Liszt. Τον Ιανουάριου του 2014 προκρίθηκε στη δεκάδα του ελληνικού τελικού χορήγησης υποτροφιών της YAMAHA MUSIC FOUNDATION OF EUROPE για πιάνο, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους από όλη τη χώρα. Ήταν δε, ο νεαρότερος ανάμεσα στους 10 φιναλίστ. Τον Φεβρουάριο του 2014 έδωσε ατομικό Ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδόυρη». Τον Μάιο του 2014 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, για την ενίσχυση της παιδείας στην Ίμβρο. Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισε το Α’ Βραβείο στον 5ο DionysiaTrust διαγωνισμό Πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής. Τον Απρίλιο του 2016 κέρδισε το Β’ Βραβείο στον 6ο Πανελλήνιο Μουσικό διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, του Διεθνούς Σωματείου Gina Bachauer.

 

Αλεξάνδρα Καπάνταη, υψίφωνος

H Αλεξάνδρα Καπάνταη είναι διπλωματούχος μονωδίας με Άριστα Παμψηφεί. Έχει πραγματοποιήσει Μaster Classes με τους Ζάχο Τερζάκη ( Όπερα , Ορατόριο) καιkapantaiτην Κική Μορφονιού (Όπερα , Ορατόριο, Lied). Επίσης έχει μελετήσει Αναγεννησιακή και Μπαρόκ μουσική κοντά στο κλασικό κιθαρίστα , μουσικολόγο και διδάκτορα πανεπιστημίου της Κολωνίας Δ.Yφαντή σε έργα J.Dowland, H.Purcell κ.α. Ενώ συμμετείχε ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο Αναγεννησιακής μουσικής σε έργα J.Dowland με τον άγγλο λαουτίστα Paul Beier. Έχει κατακτήσει το 1ο Πανελλήνιο βραβείο και το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό κλασικού τραγουδιού της ΧΟΝ και της Unesco. Ενώ πρόσφατα κατέκτησε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο στον τριήμερο σεμιναριακό κύκλο κλασικού τραγουδιού που διεξήχθη από τον τενόρο Α.Κορωναίο και την σοπράνο Σ. Θεοδωρίδου. Έχει εμφανιστεί ως σοπράνο σολιστ σε κλασικά θρησκευτικά έργα όπως Cantata “O bone Jesu” - Henrich Schutz (Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών – Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων), Gloria –A.Vivaldi (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης), άριες ορατορίων του J.S.Bach( Καθολικός Ναός Αγίου Λουκά Αθηνών) κ.α. Ενώ σημαντική είναι η παρουσία της και σε οπερατικές παραγωγές όπως η εμφάνισή της ως κορυφαία του 8μελούς φωνητικού συνόλου στην όπερα «Άλκηστης» του Θ. Στάθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γένοβα, Κολωνία). Παράλληλα έχει κάνει μια σειρά από αφιερώματα σε έργα ελλήνων συνθετών όπως , «Ανθολογία έργων Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Λυρικός Μίκης Θεοδωράκης», «Αφιέρωμα στην Μελοποιημένη Ελληνική Ποίηση», «Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας» κ.α.

 

Αλέξανδρος Φαρής, πιάνο

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο «Νέα Τέχνη» από το οποίο απέκτησε  δίπλωμα το 1995 (τάξη Χ. Τερτίπη) με  Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Κατόπιν, μελέτησεfarisανώτερα θεωρητικά με καθηγητές τους Β. Φόστερ και  Π. Αδάμ  παίρνοντας πτυχία αρμονίας (1996), αντίστιξης (1998) και φούγκας (2000), όλα με «Άριστα παμψηφεί». Το 2006, υπό τον Γ. Μπάτση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τζαζ αρμονία  στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Συμμετείχε στο διαγωνισμό πιάνου της Χ.Ο.Ν. το 1999 αποσπώντας τρίτο βραβείο. Έχει διατελέσει μέλος της «Fons Musicalis», της χορωδίας Δ.Ε.Η. καθώς και της Τράπεζας Ελλάδος με εμφανίσεις σε αξιόλογες μουσικές σκηνές στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τα φωνητικά σχήματα ''Διαφωνία'' και ''ΗΜΙ-ολον'' και  είναι μέλος της  Χορωδίας του Ο.Τ.Ε.  και του “8tetto”. Το 2003 είχε προσληφθεί σαν αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου και την επόμενη χρονιά ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά. Τώρα εργάζεται ως καθηγητής πιάνου, ανωτέρων θεωρητικών και ως συνοδός. Επιπλέον, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο ‘Τέχνη & Δημιουργία’. Τέλος, ασχολείται ενεργά με διασκευές, μεταγραφές,  χορωδιακές επεξεργασίες και σκηνική μουσική.

 

Γιάννης Γιαννόπουλος, πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε το δίπλωμά του στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο Παμψηφεί στην τάξη της ΝτόραςgiannopoulosΜπακοπούλου. Είναι κάτοχος του Post-Graduate Diploma in Piano Performance της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου (τάξη Ian Fountain), ως υπότροφος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης". Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Εχει δώσει ρεσιτάλ αλλά και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Τόκιο, Φουκουόκα, Οκινάβα). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο "Μυκονίου" της Ακαδημίας Αθηνών. Την πενταετία 2010-2015 δίδασκε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Κολλεγίου Αθηνών. Έκτοτε κατοικεί στο Λονδίνο όπου συνεχίζει τις καλλιτεχνικές και διδακτικές του δραστηριότητες μαζί με μεταπτυχιακές σπουδές στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ.

 

Γιώργος Μπάνος, βιολί

Ο Γιώργος Μπάνος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του σε ηλικία 6 ετών με τηbanosβιολονίστα Λένα Κισσελιόβα, συνέχισε με την καθηγήτρια κ.Ναντέζντα Σαραντίδου και αργότερα με τον καθηγητή κ. Δ. Σέμση. Αμέσως μετά, ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών φοίτησε για δύο χρόνια στην τάξη βιολιού του καθηγητή κ. Β. Παππά. Το Μάρτιο του 2009 έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλων», όπου απέσπασε το Α΄ βραβείο, διάκριση και χρηματικό έπαθλο στη β’ κατηγορία (Μέση σχολή). Τον Οκτώβριο του 2009, απέσπασε υποτροφία στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη χορηγία της οικογένειας Γ.Π. Λιβανού. Το Μάιο του 2010 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ερμηνεύοντας ως σολίστ το α΄ μέρος του κοντσέρτου του Haydn αρ. 4, σε σολ μείζονα, με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Το Νοέμβριο του 2010 ερμήνευσε τη Ρομάντσα του Beethoven σε φα μείζονα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (Α.Σ.Ο.Ν.). Τον Ιανουάριο του 2011 εμφανίστηκε ως σολίστ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την Ορχήστρα των Χρωμάτων,υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Tέλος, τον Απρίλιο του 2013, κέρδισε το Α' βραβείο στο πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλων», στην κατηγορία της Ανωτέρας τάξης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στη Βουδαπέστη με την καθηγήτρια της Ακαδημίας F. Liszt Eszter Perényi και έχει λάβει μέρος στα θερινά σεμινάρια Austrian Master classes, Allegro Vivo, Pelion Music Festival, Casalmaggiore Music Festival (2010, 2011, 2013), Internationale Sommerakademie Mozarteum (με τις διακεκριμένες καθηγήτριες της Ακαδημίας της Βιέννης Dora Schwartzberg και Lucia Hall) και Musica Mundi Chamber Music Festival (2011) , όπου και εμφανίστηκε ως σολίστ στο κοντσέρτο για 2 βιολιά του Α. Vivaldi, στο πλευρό του διακεκριμένου βιολονίστα Maxim Vengerov και στο Ωδείο Φ. Νάκας (2013), με τον καθ. Χρήστο Κανέττη, στα πλαίσια του οποίου συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλία στο Ίδρυμα Λάτση, το Δεκέμβριο του 2013. Το Μάιο του 2014, απέσπασε το Α’ Βραβείο «εκτός συναγωνισμού» στην Β’ κατηγορία του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα». Από τον Ιούλιο του 2014 συνεχίζει τις σπουδές του στην Αυστρία (Ίννσμπρουκ, Landeskonservatorium, τάξη καθ. Χρ. Κανέττη) και απο το Σεπτέμβριο του 2015 στο Johann Sebastian Bach Musikschule της Βιέννης, στην τάξη της καθ. Lucia Hall.

 

Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο

Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία 12 ετών ήρθε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο ΩδείοdoraΑθηνών, από όπου αποφοίτησε σε ηλικία 17 ετών (Α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire της Γενεύης κοντά στον L. Hiltbrand από όπου και αποφοίτησε (Α΄ βραβείο Δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον N. Magalof, με τον F. Gulda στο Σάλτσμπουργκ και με τους P. Badura Skoda και A. Brendel στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Επίσης, έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Εμφανίστηκε στο Ηρώδειο ως σολίστ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Y. Menuhin, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Χωραφά, Β. Κολάση, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Δεμερτζή, Α. Κοντογεωργίου, Τ. Χριστογιαννόπουλο, Μ. Φαραντούρη, Martha Argerich, κ.α. Ο Y. Menuhin είχε δηλώσει: «λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αυτό το αυθεντικό ρουμπάτο για τον Chopin». Έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις κοντά στη Vanessa Redgrave. Το Φεβρουάριο του 2007 προσκεκλημένη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, έδωσε παρουσία του, όπως και παρουσία των προέδρων Βουλγαρίας και Ρουμανίας ρεσιτάλ, μαζί με την Έλλη Πασπαλά, στην Σόφια και το Βουκουρέστι στο πλαίσιο εορτασμών για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Rachmaninov) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοντσενίγου. Ζει στην Ελλάδα όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ατομικών ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες με τις Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες. Τον Οκτώβριο του 2008 ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία το κονσέρτο αρ. 1 του Brahms, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι η Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.

 

Χάρτης | Αυλή Ναού Σωτήρος

 

Ώρα έναρξης
όλων των συναυλιών είναι στις 21:00΄

 

Τα εισιτήρια κοστίζουν

10 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικά, ΑΜΕΑ),
ενιαίο εισιτήριο για όλες τις συναυλίες: 50 ευρώ

και θα προπωλούνται στους χώρους των συναυλιών μία ώρα πριν από την ώρα έναρξης κάθε συναυλίας, καθώς και στο ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον» στο λιμάνι της Αίγινας, από τις 1 Αυγούστου.

 

 150x150 Aegina